Blog

4 april 2016 | Autisme en werk

Jörg Sauer Jörg Sauer Via mijn blog wil ik met jullie delen wat mij bezig houdt over diverse onderwerpen, maar ik wil jullie ook aanzetten tot nadenken en misschien wel een reactie ontlokken….”

BLOG Autisme en werk

Op 23 maart organiseerde de VHP2 bij Regardz “Gele Kegels” een netwerkbijeenkomst over het onderwerp “Autisme op het werk”. De VHP2 zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dat is een arbeidsmarkt die open staat voor iedereen ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of een lichamelijk of geestelijk handicap.

Een paar jaar geleden organiseerden wij in samenwerking met “Autisme ten Top” een netwerkbijeenkomst over autisme. Omdat die bijeenkomst zeer gewaardeerd werd en omdat autisme in de regio Eindhoven vaker voorkomt hebben we Autismepunt verzocht om deze bijeenkomst over autisme in relatie tot het werk te verzorgen.

In mijn werk zie ik dat steeds meer ondernemingen de kwaliteiten van werknemers benutten en het werk zodanig organiseren dat de kwaliteiten van werknemers maximaal  tot hun recht komen. In mijn optiek komt daarmee het potentieel van mensen maximaal tot hun recht en profiteren organisaties daar ook maximaal van. Dat betekent echter wel dat organisaties meer dan voor heen het werk rondom mensen moeten organiseren in plaats van mensen rondom het werk.

Deze aanpak is goed voor iedereen maar in het bijzonder voor mensen met een autismestoornis.

Tijdens de netwerkbijeenkomst vertelde Antia Willemsen over het werk van Autismepunt. Autismepunt doet:

  • Consultatie en voorlichting
  • Behandeling, Diagnostiek
  • Begeleiding
  • Reintegratie, job coaching
  • Begeleid wonen

Daarna vertelde zij over bepaalde kenmerken van mensen met autisme. Door de andere manier van waarnemen beleven mensen met autisme heel veel situaties veel intenser. Mensen met autisme bevinden zich vaker aan de rand van bepaalde gedragsaspecten. Bijvoorbeeld op tijd komen. Mensen met autisme die daar gevoelig voor zijn komen of altijd op tijd/te vroeg of te laat. Maar de belangrijkste constatering van Anita was dat mensen met autisme net als alle andere mensen heel verschillend zijn. Verhelderend was de mededeling dat autisme met de hele persoonlijkheid en dus alle karaktereigenschappen verbonden is.

Na de inleiding van Anita Willemsen vertelde Esther Munnig-Schmidt enthousiast en levendig over haar eigen ervaringen met autisme in het werk bij Autismepunt.

                    

Esther liet weten dat veel mensen met autisme door de kleurrijke stoelen bij Regardz overweldigd zouden worden maar dat zij daar redelijk goed tegen kan. Het was mooi om te zien dat Esther heel goed weet wat ze nodig heeft en dat men daar bij Autismepunt zo goed mogelijk rekening mee houdt. Het belangrijkste is om goed met elkaar in gesprek te blijven.

Daarna nam Leander Westerbeek van Eerten het stokje over. Leander vertelde heel openhartig over de moeite die het hem kost om met zijn dag-/nachtritme om te gaan. Hoewel hij geleerd heeft om daarmee om te gaan blijft dat voor Leander een aandachtspunt. Leander weigert het woord beperking in de mond te nemen behalve als hij het over zijn energetische beperkingen heeft. Bij Autismepunt krijgt hij de mogelijkheid om later te beginnen. Omdat hij regelmatig ’s avonds werkt past dat prima bij elkaar.

Na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen. Van die mogelijkheid werd onder genot van een drankje in de gezellige lounge van Regardz ruimschoots gebruik gemaakt. Dank voor de inbreng van Autismepunt en we gaan ons blijven inzetten om op de kwaliteiten van mensen te focussen.